Välkommen till min Blogg!

Ja, då kastar jag mig ut i bloggvärlden. Det är med blandade känslor, då man inte vet hur den kommer att mottas. Mina ämnen här kommer självklart handla mycket om livet som mamma och bondfru (till min alldeles egna agent 007… 😉 ) och självklart också om vår gård och våra grisar.

Jag är som sagt mamma till tre härliga ungar, Ernst 6 år, Folke 4,5 år och Stina 11 månader. Är för tillfället föräldraledig från min tjänst som Hälsosamordnare i grannkommunen. Jag är gift med Martin som är grisbonde. Även om jag idag inte arbetar direkt med gårdens sysslor så är jag i allra högsta grad delaktig. Att vara lantbrukare är en livsstil då vårt liv anpassas efter grisningar, inseminationer, skörd och halmintag. Jag är inte bondtjej från början, jag bodde i Göteborg när jag träffade min man (den historien tar jag vid ett annat tillfälle… ), men älskar livet på landet med allt som det innebär.

Livet just nu är lite tumultartat, då min man står inför ett stort beslut om han skall fortsätta driva familjegården vidare eller inte. Vår gård byggdes upp av hans farfars farfars far och hans släkt är de enda som levt på gården och brukat jorden så det är inte bara en fråga om lönsamhet. Den känslomässiga biten är också stark men att vara bonde i Sverige idag är sannerligen inte en dans på rosor. Vi har världens tuffaste djurskyddslagar och det skall vi vara stolta över men det är sällan som de goda exemplen lyfts fram i media. Vilket är trist för vad är det för bilder vi får läsa om och se på? Ja, inte är det från bra svenska gårdar utan man letar fram skräckexempel och tyvärr är det sådant som säljer. Där har vi bönder mycket att arbeta mot och för. Vi måste visa hur det egentligen ligger till och genom min blogg kan jag visa på vardagen hos våra grisar och i vårt lantbruk. Vi har även besökare som är välkomna att besöka oss men, och det här är viktigt, besök sker tillsammans med oss. Detta för att skydda grisarna mot smittor och för att inte stressa dem. För skulle vilken nyförlöst mamma som helst vilja ha besökare i tid och otid? 

Just nu har vi grisning och nya grisar föds hela tiden, det är fantastiskt att se de små kultingarna födas för att sedan själva hitta vägen fram till sin mors spenar. Den svenska suggan slipper dessutom vara fasttjudrad vilket gör att hon, precis som alla nyförlösta mammor, får möjlighet att nosa och lukta på sina nyfödda. Nyfödda kultingar luktar bebis och är bedårande söta. Jag har precis varit ute i stallet för att se till så att allt är som det skall, passade också på att ta lite bilder. Tyvärr är några kort tagna vid värmelamporna vilket ger ett rött sken, därav den konstiga färgen. Men de grisarna är precis nyfödda…

Nyfödda diande kultingar
Nyfödda diande kultingar
nyfödda kultingar vid värmelampan
Nyfödda kultingar på väg till värmelampan
sovande suggor
Passade på att titta in till suggorna med, de sov redan som "grisar"...

Vilken kväll det har varit, vindstilla för en gångs skull, egentligen borde jag ut och rensa ogräs i rabatterna men jag tror jag struntar i det och i stället börjar på den där boken som jag skulle börjat på för så länge sedan…

Tills vi hörs igen, 

Karin

Publicerat av

En bondkärrings liv och betraktelser

Jag är utbildad Hälsovetare arbetar som personalstrateg, mamma till tre barn, Ernst, Folke och Stina - Stina har Smith-Magenis syndrom. Jag är gift med Martin, en f.d grisbonde på Östgötaslätten. Här skriver jag om livet som mamma, om Stinas diagnos och allt vad det innebär samt om livet på landet.

7 reaktioner till “Välkommen till min Blogg!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s