Bär, bär, bär och åter bär…

Ernst sa idag -”Mamma, jag gillar verkligen rötmånaden!”

Varpå jag svarade -”Hur menar du då?”

-”Det kommer folk och besöker oss och vi åker och plockar bär hela tiden!”

Jag måste säga att är det det som är rötmånad så får det gärna vara det året om :-). I veckan har vi haft besök av många härliga människor, idag t.ex. så kom Carina, en av mina äldsta vänner och hennes familj. De var på väg hem till Vetlanda igen efter en semestertripp och stannade på en fika. Alltid lika roligt att ses, och även om vi inte ses så ofta så fortsätter vi precis där vi slutade sist.

Carina
Carina
Och precis som Ernst antydde så har det har blvit en hel del bärplockning, igår var vi och plockade svarta vinbär som jag idag gjorde gelé på. Idag har vi plockat klarbär som har blivit både saft och sylt. Klarbärssylt är ”The sylt” när de gäller sylt till ostkaka och därför blev jag så glad när Susanne ringde och frågade ifall jag ville komma och plocka bär. Att barnen dessutom tycker att det är roligt gör ju det hela så mycket enklare.
svarta vinbär
svarta vinbär
klarbär
klarbär
Barnens skörd
Det fanns även andra bär att plocka...
Stina
Hoppas att även Stina kommer gilla att plocka bär...
När jag gör både saft och gelé använde jag min ”Saft-Maja”, en stor koloss men väldigt bra. Bären ångas till saft och man kan tillsätta socker antingen före eller efter och få det hur sött eller ”osött” som man vill. jag hade länge varit på jakt efter en ”Saft-Maja” men inte lyckats hitta någon men så var jag i Danmark, så när andra köpte öl så köpte jag en ”Saft-Maja”.
"Saft-Maja"
Den danska motsvarigheten till "Saft-Maja", Saftkoger.

 

Svarta vinbär i "Saft-Majan"
I med bären i korgen på grytan och ut med saften genom slangen...

Ikväll blev jag erbjuden att komma och plocka hallon, det är svårt att motstå. Men först åker jag och barnen i morgon till min ”au-pair”-mamma som jag var au-pair hos i San Franscisco 1993-94, hon är på semester i Göteborg. Skall bli så roligt!

Nej, bäst att stoppa in saften i kylen, det är ju trots allt rötmånad…
Sov Gott!
Karin

Publicerat av

En bondkärrings liv och betraktelser

Jag är utbildad Hälsovetare arbetar som personalstrateg, mamma till tre barn, Ernst, Folke och Stina - Stina har Smith-Magenis syndrom. Jag är gift med Martin, en f.d grisbonde på Östgötaslätten. Här skriver jag om livet som mamma, om Stinas diagnos och allt vad det innebär samt om livet på landet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s