Halmen är INNE!!!

Så nu behöver vi inte ”grunna” på det de närmsta 11 månaderna 🙂 .

Halmbalarna "ploppar" ut...
Lyckliga Folke fick åka med Mackan!

 

Lastar´n samlar ihop halmbalarna.Halmbalarna lastas av och körs in i logen.

 

Halmen är för en svensk grisbonde vad ett körkort är för en bilförare, absolut nödvändigt och olagligt utan! I Sverige är det lag på att grisar skall ha halm och strö (sågspån) i sina boxar och i sina halmbäddar (halmbäddar är där suggorna går i lösdrift före och efter inseminering). Och det är klart en halmbädd utan halm är ju ingen halmbädd… 😉 . Halmen skapar också lite förströelse för grisarna, vilket självklart också är bra. Den bild som ofta visas upp av grisproducenter och deras grisar är misär och hemskheter vilket jag tycker är fruktansvärt trist. Visst det ser inte ut som det gjorde förr på Astrid Lindgrens tid, det gör det inte. Men våra grisar i Sverige har det bra, och bra mycket bättre än övriga världens grisar. Vet ni att suggorna i Sverige alltid kan röra sig, även under grisning och att de under grisning har extra tillgång till halm och strö? I många andra länder är suggorna under grisning fasttjudrade och kan bara stå och ligga, boxarna är en tredjedel så stora som de svenska boxarna och dessutom så är det helspalt (som ett galler så att de själva stampar ner gödslet i utgödslingen) i boxarna. Det blir klart renare och går åt mindre personal, färre suggor som ligger ihjäl sina kultingar men jag skulle inte vilja att våra grisar skulle få ha det så. Hos oss och hos alla andra svenska bönder får man under grisning istället passa extra mycket på suggorna och gyltorna (förstagrisare-förstföderskor) så att de varken ligger ihjäl eller biter ihjäl (d.v.s. får grisningsfeber -typ förlossningsdepression) sina kultingar. Och att de självklart får mer av den härliga halmen!

Sovande suggor i lösdrift i en av våra halmbäddar.
Sovande suggor i lösdrift i en av våra halmbäddar.

Ove och Mackan Steen är far och son som kör halmpressen och sent på söndagskvällen så knackade eller bultade det på dörren. Där stod Mackan, de hade kört sedan tidig morgon, för lojala som de är så vill de hjälpa så många bönder som möjligt att få in sin halm. Hur som helst så var han hungrig och såg att det lyste hos oss och frågade ifall vi hade lite mat att bjuda på och självklart hade vi det. Han berättade sedan att Ove hade sagt till honom -”du kan väl lugna dig lite, vi åker nog snart förbi ett äppleträd!”  Ove och Mackan: Tusen tack för hjälpen i år, vi återkommer…

 I lördags var Ernst och Folke med på ”Skogsrejset” ett lopp för barn mellan 3 och 10 år. Friluftsfrämjandet var arrangörer och detta var en del av projektet ”Sätt Sverige i rörelse”. 100 glada och goa ungar sprang loppet, lyckliga blev de då de dessutom fick en medalj efteråt!

Skogsrejskillarna!

 Idag har jag varit iväg till Kvänum, Västergötland för att hämta reservdelar till vår kvarn som hade havererat. En nätt liten tur på 40 mil tur och retur, kom fram 15.55 och de stängde 16.00 så det var rätt bra jobbat 🙂 . Regnet och solen avlöste varandra hela tiden och jag såg minst tre regnbågar. Låg ett tag bakom en tankbil med gödsel och en gödselskylt, tog ett kort med telefonen, den gjorde bilden av ett riktigt ”skitväder” så självklar…

Ett riktigt "skitväder"...

På vägen hem så pratade jag med min syster som berättade om den hemska flygolyckan i Ryssland, så fruktansvärt! Mina tankar går särskilt till Stefan Livs familj, det måste vara helt overkligt för dem. All kärlek!

Ikväll när jag går och lägger mig kommer jag att vara extra tacksam över att min familj finns här hos mig och skicka en tanke till alla dem som inte har det så!

Kram och god natt!