Lagligt?

Jag har skrivit om det förut men nu är det skarpt läge!

Sverige har världens tuffaste djurskyddskrav och vi har varit ett föregångsland i många år. Nu skall äntligen resterande EU-länder närma sig vår djuromsorg gällande gris. Det började med att det så kallade grisdirektivet, 91/630/EEG, ändrades 2001 och från och med den 1 januari 2013 skall det nya direktivet tillämpas fullt ut. Detta innebär att de som inte har anpassat sina stallar och lever upp till dessa krav föder upp grisar på ett olagligt sätt.

Enligt LRF är det idag bara 17 länder av 27 som lyckas leva upp till dessa krav. Kraven är bl.a. att sinsuggor (de som för tillfället inte har kultingar) inte får hållas fixerade, dräktiga gyltor och suggor skall ha en liggplats som inte är spaltgolv. Detta kräver bl.a. större boxar och annat golv än spalt. Grisarna skall dessutom få behålla sin knorr. EU-länderna har haft 12 år på sig, ändå är det inte alla som lever upp till dessa regler och krav.

Det betyder att många, många grisar föds upp på ett olagligt sätt. Många av dessa exporteras till bl.a. Sverige. Vem tar ansvar för att lagligt griskött serveras, säljs och erbjuds? Om det hade varit i Sverige så hade våra gårdar stängts för att vi inte lever upp till vad lagen kräver. Hur ser det ut när kött från EU kommer till Sverige, kött som är olagligt?

Inte någonstans i reklambroschyrerna från handlarna kan man utläsa något av detta, hur medveten är konsumenten om att den köper olagligt kött? Vart anmäler man detta någonstans? Hur kan vi se till att lagligt kött finns i butikerna och på restaurangerna?

Enligt EU-kommissionen och NFU var det endast 33 procent av de franska gårdarna,  48 procent av de tyska gårdarna,och 57 procent av de irländska gårdarna som uppfyllde kraven. Nederländerna, Belgien, Spanien och Italien är andra länder som inte lyckats ställa om fullt ut.

Vill du vara säker på att köpa lagligt kött, välj svenskt! Märkningen skall vara ursprungsland: Sverige, Svenskt Kötts logga är också en garanti svensk köttråvara. Låt dig inte luras av ”Norrboda korv”, ”Smålandsskinka” och annat som låter ursvenskt!

svenskt kött

Är du osäker, fråga vart köttet kommer ifrån,.detta gäller självklart allt slags kött, gris, nöt, lamm, kyckling. Ju fler som frågar desto bättre. Du får en bättre vara och får förhoppningsvis möjlighet att köpa den även i framtiden.

Må så gott!

Kram

Karin

Publicerat av

En bondkärrings liv och betraktelser

Jag är utbildad Hälsovetare arbetar som personalstrateg, mamma till tre barn, Ernst, Folke och Stina - Stina har Smith-Magenis syndrom. Jag är gift med Martin, en f.d grisbonde på Östgötaslätten. Här skriver jag om livet som mamma, om Stinas diagnos och allt vad det innebär samt om livet på landet.

4 reaktioner till “Lagligt?”

    1. Hej Hans Eric!
      Ursäkta mitt EXTREMT sena svar!
      Den senaste informationen om detta är att följande länder har klarat sig till 100%:
      Estland 100
      Luxemburg 100
      Storbritannien 100
      Sverige 100
      Österrike 100
      Bulgarien 100
      Rumänien 100
      Litauen 100
      Slovakien 100
      Lettland 100
      Kroatien som blir EU-medlem den 1 juli i år har meddelat att de kommer att uppfylla kraven tills dess.
      Än en gång ursäkta för att jag inte svarat tidigare 🙂
      Ha det gott!
      Karin
      Dessa länder är

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s