En sorgens dag

Allt blir inte som man tänkt sig, vem i min närhet kunde tro att jag skulle träffa en grisbonde från Östergötland och bosätta mig där. Jag som älskade Göteborg och västkusten. Att jag dessutom skulle brinna för svenskt lantbruk och dess frågor kunde jag nog inte heller tro när jag hängde där i baren på Valand, excet och Park Lane. Tänk så rätt det blev, men spelregler och förutsättningar ändras.

Det är med både stor sorg och en lättnad över att beslutet är taget. Idag går vår gård ut till försäljning, Martin har vänt och vridit sig själv och andra ut och in för att hitta en lösning. Han har varit väldigt duktig och framåt men tog över och satsade med suggstall i ett helt fel läge. Vid projekteringen och byggstarten för stall och maskinhall 2006 var foderpriserna ett pris, när bygget var klart och suggorna väl skulle in 2007 hade de priserna ökat med 100%. Redan där och då blev spelplanen en annan. Men viljan att ge upp har Martin aldrig haft. Han har jobbat och jobbar årets alla dagar, visst vi har väl haft en vecka per år då vi åkt bort för att kunna få vara tillsammans. Vi har trots allt små barn. 🙂

Man kan alltid älta och tycka att man skulle gjort si och så och med facit i hand är det lätt att tycka. Martin lägger av och säljer för att han tar ansvar över sig själv, för oss och sin familj. Martin är en bra, arbetssam och ärlig människa och beslutet har varit inte varit enkelt att ta. Martins farfars farfar var den som byggde upp gården och som med manskraft grundade det som generationer sedan har förvaltat. Vi hade drömmar om att vidareutveckla gården men nu blir det inte så. Det är en sorg såklart för alla involverade!

Jag tror dock på lyckliga slut, vi har fortfarande varandra och våra barn. Tänk Martin kanske kan vara ledig på julafton, ha sommarsemester, ta pappaledigt, att han inte haft dessa ledigheter har inte varit ett problem, mer ett konstaterande att det är så man har det/lever när man är lantbrukare och egen företagare. Djuren måste såklart ha mat och omsorg.

Det känns långt ner i hjärteroten att tänka på att vi skall skall sluta med grisproduktion och sälja gården.

Vet att vi inte är ensamma om detta och drar man inte i nödbromsen i tid kan det spåra ur rejält och det vill vi inte.

Allt blir som sagt inte som tänkt sig men det kan bli bra ändå, det handlar dock om mod och om att våga. Martin har mod att bromsa och vågar kasta sig ut i det okända. Jobb? Han vet inte och har inte hunnit fundera men har du något att erbjuda så hör av dig. Du får en engagerad, stark, social, duktig, ansvarstagande och rolig medarbetare!

20130820-101258.jpg Hageby Östergård, Borghamn

Mitt engagemang för svenska lantbruksfrågor kommer dock inte att försvinna men det får ta andra uttryckssätt. Svenska råvaror är bäst ur hållbarhetssynpunkt, miljö och etik! Det kommer jag aldrig att sluta tro på och ”mässa” om!

Ha en fin tisdag!
Kram
Karin

Publicerat av

En bondkärrings liv och betraktelser

Jag är utbildad Hälsovetare arbetar som personalstrateg, mamma till tre barn, Ernst, Folke och Stina - Stina har Smith-Magenis syndrom. Jag är gift med Martin, en f.d grisbonde på Östgötaslätten. Här skriver jag om livet som mamma, om Stinas diagnos och allt vad det innebär samt om livet på landet.

12 reaktioner till “En sorgens dag”

 1. Trist-Pär(från krogen)och jag tycker det är skit trist,det behövs såna producenter som ni……Ogillas men förstår då vi försökte driva en krog med ett tänk om hållbarhet……nu är det halvfabrikat som gäller där:(

 2. Hej familjen Ceder.

  Tungt att läsa detta, med ett förflutet i grisbranchen har man ju hört talas om er. Ni har varit ett föredöme. De är nu 2 år sedan jag tog mitt livs svåraste beslut och la av med grisarna och sålde halva gården.
  Jag vet vad ni går igenom.
  Allt de bästa för er i framtiden hälsningar Niklas från Gotland.

 3. Hej Karin! Vi vet vad ni går igenom, att ta ett stort beslut är så svårt. Men när vi tittar tillbaka på de beslut som vi tog för 6 år sedan att lägga ner våra verksamheter så vet vi nu att vi gjorde rätt. Det var jättejobbigt och vi visste inte vad som väntade. Precis som ni hade vi vänt ut och in på oss själva och tillslut gick det inte längre. Det kommer att bli så bra skall du se, allt ordnar sig till slut. Varje lördag, klämdag och helgdag så säger vi till varandra: Gud vad skönt det är att vara lediga!!!
  Massor av kramar från Petra med familj❤️

 4. Se nu till att få ett pris så det räcker till en god semester och ta sedan ett steg i taget. Tänker på er. Peter och Mia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s