”Vad skall väck? Lastbilsdäck! Vad skall hit? Säker trafik!”

Våren 2006 hade en olycka inträffat med en lastbil i höjd med Väversunda ca 2 mil söder om Vadstena på riksväg 50. Min vän Paulina, tillika dåvarande ”granne” sa det här är inte klokt! Något måste göras åt den där vägen! Det var inte den första dödsolyckan och skulle säkerligen inte heller den sista, på riksväg 50.

Vi gick på samma babysång och Paulina hade även pratat med andra föräldralediga mammor inne i Vadstena och så klart tyckte alla samma sak. Vägen måste bli säkrare, förutom landsvägen behövdes det en omfart förbi Vadstena för tung trafik mullrar genom staden mellan husen 24:7.

Sagt och gjort, någon sammankallade till möte, vad skall vi heta? frågade någon. Med tanke på att vi inte var de första som tyckt att RV50 var livsfarlig och att andra kämpat för samma sak så tog vi över stafettpinnen och förvaltade det som andra påbörjat. Vi tog över ett arv kan man säga, vi ville ha med riksväg 50 i namnet och då blev det till slut, ”auktionsgruppen riksväg 50 – ARV 50”

Listor för namnunderskrifter lades ut i butiker, företag, caféer och på bensinstationer i stan och på landet, själv gick jag med en lista i väskan för att samla påskrifter.

Alla var inte helt övertygade om att
minska trafiken, klart att ingen ville ha olyckor och en riskfylld väg men man var orolig för att Vadstena stad skulle få färre spontanbesökare om vägen gick längre bort från stadskärnan.

Många underskrifter blev det, några ur ”vår” grupp uppvaktade dessutom infrastrukturministern. Vi var med i radio och på lokal-tv. Men det största intrycket gjorde nog demonstrationståget. Själv hade jag aldrig gått i ett demonstationståg men det var det andra som hade gjort och delade med sig av erfarenheter och hur det hela skulle styras upp. Vi var rätt nervösa innan, skulle det komma några? Vi hade inte behövt vara oroliga, Vadstenas kommuninvånare gick man ur huse och slöt upp bakom våra plakat. Många hade dessutom gjort egna. Våra slagord var bl.a. Vad skall väck? Lastbilsdäck! Vad skall hit? Säker trafik! Där gick jag höggravid med Folke och vrålade i en megafon, haha, härliga minnen, en kväll att minnas!

Drivande politiker, engagerade personer under många år, namnunderskrifter och demonstrationen fick genomslag och en omfart klubbades igenom. I maj förra året togs första spadtaget och idag invigdes omfarten.

20130909-214114.jpg

20130909-214143.jpg
Tal, bandklippning, kaffe och kanelbullar och såklart har jag själv kört på vägen. Det kommer dessutom att gå snabbare till jobbet i Motala i morgon!

Nu ser jag fram emot invigningen av Motalabron ”Skepparpinan” den 9 oktober och den nya dragningen av riksväg 50 som kommer att gå via Mjölby-Skänninge-Motala så att vi förhoppningsvis får minskad tung trafik på ”vår” väg.

Vad blir nästa steg? Förhoppningsvis en cykel och gångväg mellan Ödeshög-Vadstena-Motala, vad sägs skall vi dra igång en grupp för det?

I mitt huvud ekar vad skall hit? Säker trafik! och gärna lite inflyttningar…

God natt!
Karin

Publicerat av

En bondkärrings liv och betraktelser

Jag är utbildad Hälsovetare arbetar som personalstrateg, mamma till tre barn, Ernst, Folke och Stina - Stina har Smith-Magenis syndrom. Jag är gift med Martin, en f.d grisbonde på Östgötaslätten. Här skriver jag om livet som mamma, om Stinas diagnos och allt vad det innebär samt om livet på landet.

4 reaktioner till “”Vad skall väck? Lastbilsdäck! Vad skall hit? Säker trafik!””

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s